Het is lente en je verwacht bezoek. Je plukt mooie bloemen uit de tuin die je op tafel zet voor een gezellig lentegevoel. Terwijl je de bloemen rangschikt in een vaas ruik je hoe de sterke bloemengeur je plotseling meeneemt naar een herinnering uit je kindertijd. Je ziet je moeder voor je toen ze nog jong was. Ze hield zo van bloemen en had altijd een bosje op tafel staan.
Hoe komt dat toch? Waarom linken sommige geuren naar specifieke herinneringen? Hoe zit dat eigenlijk – geur en geheugen?
De bulbus olfactorius (de reukkolf) die geuren herkent, maakt deel uit van het limbisch systeem, het deel van de hersenen dat zich bezighoudt met emotie, geheugen en gevoelens. Als je dingen ruikt, praat de bulbus olfactorius met de rest van het systeem, waardoor je hersenen een verband kunnen leggen tussen de geur en wat je op dat moment voelt of ervaart. Dat is de reden waarom ervaringen uit de kindertijd vaak naar boven komen als je iets ruikt dat je op jonge leeftijd bent tegengekomen.
Het is tegelijkertijd de reden waarom mensen vaak van verschillende geuren houden.
Reukkolf
Servier Medical Art by Servier https://smart.servier.com/, CC BY 3.0
LIMBISCH SYSTEEM
Wanneer je neus iets ruikt, vertelt het de hersenen wat het ruikt.
De neus communiceert veel met het Limbisch systeem dat je geheugen en emoties aanstuurt.
Het Limbisch systeem is niet het enige dat met het reuksysteem communiceert. In feite is smaak een combinatie van je reukzin en je smaakzin. Je hersenen combineren de sensaties om een uniekere herkenning te geven van het voedsel dat je proeft. Daarom is het zo ingrijpend wanneer de reukzin niet meer volledig werkt: het heeft direct effect op de smaakzin.
GEUR EN GEHEUGEN
Dat geur een belangrijke rol speelt in het opslaan van herinneringen is misschien geen verrassing. Wat je misschien wél zal verrassen is de informatie in mijn blog over de Amygdala en sensorische cortex.
Geheugen, Geur, Reukkolf, Herinneringen, Wetenschap